Darkplanet Discovery. Strona: 1

Darkplanet Discovery Dodano: 2012-01-14 12:40 Zmieniono: 2012-01-14 12:53

Czasem szperając w internecie trafia się na ciekawostkę. Czy to historyczne nagranie, czy informacje o ciekawym miejscu albo... nie wiem - zwyczajach ludów pierwotnych? :) Ja często mam ochotę podzielić takim się znaleziskiem.

Chciałabym, by w tym wątku umieszczane były takie drobnostki. Ale - uczulam -nie chodzi tu o to, by umieszczać długaśne artykuły, czy tworzyć drugą Wikipedię - wystarczy wzmianka, dwa zdania wprowadzające, jakaś podpowiedź, gdzie czy jak w necie znaleźć więcej informacji. Jeśli kogoś temat zainteresuje - na własną rękę może poszperać, wystarczy nadać kierunek. Chodzi o to, by zgromadzić te wskazówki w jednym miejscu.

To na razie eksperyment, zobaczymy, jak się sprawdzi.

No dobra, zaczynam.

.................................................

HISTORIA

Czy jest powszechnie wiadome, że Donald WSPÓŁPRACOWAŁ??...

...na szczęście z tą historycznie poprawną stroną Oczywiście, to tylko jeden z najbardziej znanych przykładów propagandy wojennej II Wojny Światowej.

Tagi: Donald Duck propaganda, Der Fuehrer Face.
...

ASTRONOMIA

No tak, o tym można pisać książki. Kosmos to coś, co mnie wsysa ale rozumem nie ogarniam tego nijak.

Dzisiaj o wielkiej kropli w morzu: czyli o Wielkim Psie (Canis Majoris).

Ten film wspiera moją wyobraźnię:

Niestety, jakość nie powala, ale działa na mózg

Tutaj trochę konkretniej i w lepszej jakości:

Resztę można łatwo wyszukać w necie.

Tagi: Canis Majoris
...

HISTORIA (a może KULTUROZNAWSTWO?)

O mumiach egipskich słyszał każdy. A o SAMOMUMIFIKOWANIU się?

SOKUSHIMBUTSU: japońscy mnisi, którzy doprowadzili do swojej śmierci w taki sposób, by spowodować mumifikację swojego ciała. Sposób długotrwały i bolesny. Niegdyś uważano to za legendę, jednak do dzisiaj odkryto kilkanaście - kilkadziesiąt takich mumii. Wyjątkowe jest to, że ludzie ci sami doprowadzali się do takiego stanu, jeszcze za życia.

Artykuł ze zdjęciami trochę innymi niż te, które zwykle można znaleźć w necie: JAPANESE MUMMIES

Tagi: sokushimbutsu, japan mummies, buddhist mummies, mumie japońskie.

...

Czasem żałuję, że nie jestem wampirem - bo mam tylko te kilkadziesiąt lat życia, a to za mało, by wszystkiego się dowiedzieć

Dodano: 2012-01-16 10:45 Zmieniono: 2012-01-16 10:51

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Jak dla mnie (jako wiernego fana "Świata Nauki" i kanałów z pakietu Discovery od lat) fajny pomysł, ale chyba nie na Darkplanet :).

Brakuje mi w necie portalu, hmmm, nie lubię tego słowa, ale jednak: społecznościowego, dotyczącego zagadnień naukowych/ naukowo technicznych działającego podobnie jak DP - tzn. w miarę rozbudowany profil użytkowników, miejsce na artykuły i miejsce na dyskusje.

Sam "Świat Nauki" i podobne czasopisma są fajne, ale nie ma z kim i gdzie podyskutować potem. Przeszukałem net w poszukiwaniu takowego forum i znalazłem tylko wypowiedzi, że fajnie by było, żeby coś takiego istniało i szkoda, że nie ma, co najwyżej tylko fora komercyjne, ale one są podporządkowane wydawnictwom, a nie społecznym potrzebom. Jak coś takiego znajdziesz Alpha, to daj znaka - zapiszemy się :-) - w ostateczności możemy sami zrobić, hehe.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2012-01-17 07:53

Dam znaka :) Sama na tworzenie się nie piszę, bo nie mam ochoty spędzać w necie jeszcze więcej czasu niż spędzam :)

Nie na DarkPlanet? No cóż, liczyłam na to, że jest tu paru ludzi ciekawych świata :)

Dodano: 2012-01-17 10:22 Zmieniono: 2012-01-17 10:38

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Temat wylądował w Śmietniku, co zapewne oznacza, że nie pasuje za bardzo do portalu.

Pewnie i są ludzie ciekawi świata, ale nie od tej strony. Bardziej mitologia niż historia, bardziej subkultury niż kulturoznawstwo, bardziej astrologia niż astronomia.

Z tym spędzaniem czasu w necie to mocny argument :-/.

PS.
Założyłem temat o swojej gitarze na forum lutniczym i mimo, że jest o tym samym co na DP, to dyskusja poszła w zupełnie w innym kierunku :).

Dodano: 2012-01-17 10:44

Z tym że ten temat to raczej takie ciekawostki ze świata nauki niż nauka sensu stricte. Temat naukowy by nie wypalił, albo zamienił się w kolejną dyskusję quasi-filozoficzną.

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2012-01-17 12:57

Po pierwsze - sama go założyłam w dziale "Śmietnik", bo do innych działów forum raczej muzyczno-klimatycznego nie pasuje. Może powinnam go była wrzucić do "Wędrówek myśli"? :)

Po drugie - Szarl ma rację, założeniem tematu jest raczej gromadzenie ciekawostek niż rozprawy naukowe, może też jakaś ciekawostka zainicjuje interesującą dyskusję. To wszystko, nic większego nie planowałam. :)

Dodano: 2012-01-17 13:41

Mogę przenieść wątek do działu "Fusy i niusy" - fusów nie ma, ale niusy jakiekolwiek tu są Dajcie znać.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Dodano: 2012-01-18 07:37

Acha, to ja osobiście poproszę.

Dodano: 2012-01-18 19:42 Zmieniono: 2012-01-18 19:43

Bardzo fajny temat :) Pachnie "Światem wiedzy" ..i bardzo dobrze .Nie mam za dużo czasu na przesiadywanie w necie,ale bardzo chętnie przejrzę wszystkie "nowinki" tu podrzucone.Alfa film o kosmosie..bardzo fajny.Dzięki Ci wielkie za te newsy :)Aha i o samomumifikacji przyznam nie słyszałam.:)

Dodano: 2012-01-20 12:15 Zmieniono: 2012-01-20 12:26

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

To ja w ramach rozwoju tematu zapodam kapelę, która całą swoją twórczość muzyczną poświęca tematom starożytno-cywilizacyjnym (a przynajmniej się nimi inspiruje), np:

A z innych njusów na kanale TVP historia leci codziennie program Sonda, jak dla mnie jedna z lepszych pozycji, jaką TV w PL za komuny potrafiła zaproponować, zawsze czekałem na to bardziej niż na dobranockę, hehe.

Ostatnio oglądałem o laserach, wynalazkach Nikoli Tesli, syntezatorach mowy i wydajności mlecznej krów. Polecam.

Dodano: 2012-01-20 12:27

Ooooorany, SONDĘ puszczają znowu??? Tę starą? Ale bajer :D

Dodano: 2012-01-22 21:17

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Ano puszczają. Wczoraj o analizie koncentracji i spostrzegawczości kierowców, dziś o zaletach i wadach materiałów o strukturze krystalicznej w inżynierii konstrukcyjnej.

A z Discovery ostatnio najbardziej podobały mi się pomysły szklarni na dachach budynków, w których hodowane są rośliny bez gleby - tylko woda z nawozem. Fajne były też okna z szybami z polaryzatorem, elektronicznie przyciemniane, krok dalej od zasłon i żaluzji.

A tak w ogóle, to tego pomysłu z portalem "dla ludzi ciekawych świata" (dobre hasło Alpha :) ) jeszcze nie skreślam, mógłbym być nawet adminem, ale pod warunkiem, że jednym z kilku albo kilkunastu.

Dodano: 2012-01-22 23:08

No właśnie to jest ta część trudna - znaleźć ludzi do pisania i do sprzątania

Dodano: 2012-01-23 10:50

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

No to najwyżej się nie znajdą i nie będzie nowego portalu tematycznego, ale pewnie i tak zrobię sobie przegląd sytuacji co i jak można zrobić, ile czasu i pieniędzy potrzeba, popytam znajomych ze studiów i z innych portali, w tym adminów i nieznajomych, którzy mogliby być zainteresowani i więcej wiedzą jak to się robi. Spiszę wszystko i zobaczę, na którym miejscu pod względem prawdopodobieństwa realizacji u mnie się ten pomysł znajdzie, czyli standard - zawsze tak robię, gdy nie mam czegoś narzuconego z góry.

No i zawsze to jakieś nowe odkrycie:

Dodano: 2012-01-24 20:16

Yngwie napisał(a):
To ja w ramach rozwoju tematu zapodam kapelę, która całą swoją twórczość muzyczną poświęca tematom starożytno-cywilizacyjnym (a przynajmniej się nimi inspiruje), np:

A z innych njusów na kanale TVP historia leci codziennie program Sonda, jak dla mnie jedna z lepszych pozycji, jaką TV w PL za komuny potrafiła zaproponować, zawsze czekałem na to bardziej niż na dobranockę, hehe.

Ostatnio oglądałem o laserach, wynalazkach Nikoli Tesli, syntezatorach mowy i wydajności mlecznej krów. Polecam.
Sonda?? :o Też to uwielbiałam :) Jak możesz to napisz kiedy można "dorwac" ten program.

Dodano: 2012-01-25 20:12 Zmieniono: 2012-01-25 20:12

Dodano: 2012-01-29 19:19 Zmieniono: 2012-01-29 19:21

Jest to kolejny niewyjaśniony fenomen :) Od dziecka ,czyli od momentu kiedy poznałam film "Star trek" wierzę,że jest to możliwe.Mam nadzieje,że za mojego istnienia zostanie to wyjaśnione" przez tęgie głowy tego świata

Dodano: 2012-02-02 19:37 Zmieniono: 2012-02-02 19:37

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Sonda 18:35 codziennie i powtórki następnego dnia 08:35.

Dodano: 2012-02-03 18:35

O super a na jakim kanale :)?

Dodano: 2012-02-03 20:32

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

A jak napiszę, że na TVP Historia to zapytasz znowu o której godzinie? :)

Dodano: 2012-02-03 22:42 Zmieniono: 2012-02-03 22:42

<lol><okok>

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2012-02-11 11:08

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

No dobra Alpha, bibunia i ewentualnie inni ciekawscy świata. Coś znalazłem i daję znaka. zadniwiedzy.pl zdają się spełniać część kryteriów, o które mi chodziło. Działają dopiero niecały rok, nie mają jeszcze rozbudowanego forum (i jeszcze nie wiem czy chcą mieć, dopiero mailuję z adminami) jak na darkplanet.pl czy planetagor.pl .

Dam znaka jak dowiem się więcej, czas przecierać kolejne szlaki:

Dodano: 2012-02-12 21:40

Yngwie napisał(a):
A jak napiszę, że na TVP Historia to zapytasz znowu o której godzinie? :)
Ależ błysnąłeś :) Szukałam Twojej wypowiedzi z kanałem,ale za nic nie mogłam sie doszukac A o której godzinie?? :D Joke...

Dodano: 2012-02-14 19:24 Zmieniono: 2012-02-14 19:49

A to dosyc interesujące..Tylko pewnie jak wiekszosc wrodzona ironia mi się włącza..a może niesłusznie. Można powiedziec,że to sprawka sekty itd,ale może "naciągacze" tylko podszyli sie pod te teorie...Można sceptycznym okiem patrzec ,mozna ślepo wierzyc,a ja tak sobie tylko obserwuję i nie mam wogóle na to zdania,a rzadko to mnie sie zdarza :) A to jest jeszcze ciekawsze i... przedłuża nieco koniec świata do 14 lutego 2013.

Dodano: 2012-02-14 20:28

A to jest jeszcze przyjemniejsze :)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło